flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних про е-декларування

12 лютого 2021, 12:20

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Тобто присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді, а саме під час залучення до розгляду конкретної справи, стають суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Якщо протягом 2020 року присяжний брав  участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи то зобов’язаний подати до 1 квітня 2021 року шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Для заповнення декларації присяжним необхідно, завчасно отримати електронно-цифровий  підпис.

Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Також пропонуємо ознайомитись з оновленими розʼясненнями  Національного агентства з питань запобігання корупції від 03.02.2021 № 1 щодо заповнення нової форми щорічної декларації та повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, розміщеними
на офіційному веб-сайті Національного агентства  за посиланням:  

https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2021/02/Rozyasnennya-1-vid-03.02.2021-.pdf

            У вказаних розʼясненнях надано відповіді на найбільш поширені запитання, які виникли у суб’єктів декларування у перші тижні кампанії декларування 2021:

 -          заповнення інформації щодо отриманих доходів;

 -          внесення відомостей про банківські та інші фінансові установи;

 -          про строки подання різних видів декларацій;

 -          кому і як необхідно подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.