flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання доступу в підсистемі «Електронний суд» для ознайомлення із матеріалами справи

05 серпня 2024, 14:27

Згідно із вимогами процесуального законодавства учасники справи мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень (п. 1 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, п. 1 ч. 1 ст. 42 ГПК України, п. 1 ч. 3 ст. 44 КАС України)

Порядок ознайомлення з матеріалами справи регламентовано Розділом Х Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Однак, із початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної система (ЄСІТС) з’явилась додаткова можливість ознайомлення із матеріалами справи без обмеженні у часі доби та необхідності витрачати час на візит до суду, оскільки доступ для ознайомлення можливий через підсистему «Електронний суд».

Слід відзначити, що у разі подання позову до суду через підсистему «Електронний суд» зазначена справа автоматично буде додана до Вашого кабінету ЄСІТС у підсистемі «Електронний суд».

Важливо! Ключовим реквізитом для отримання доступу у підсистемі «Електронний суд» до матеріалів справи є внесення до автоматизованої системи документообігу суду РНОКПП/код ЄДРПОУ сторони по справі та при необхідності її представника (у разі надання доступу представнику).

Для отримання доступу до матеріалів справи у підсистемі «Електронний суд» потрібно:

  • подати заяву про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді ( внесення РНОКПП / коду ЄДРПОУ до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи ).

Заява про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді ( внесення РНОКПП / коду ЄДРПОУ до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи ) міститься в каталозі заяв "Електронного суду".

Після опрацювання зазначеної заяви працівником суду, у розділі Мої справи у Заявника з’явиться необхідна справа.

Якщо учасник справи під час ознайомлення із матеріалами електронної справи у підсистемі «Електронний суд» виявіть відсутність документів, то в нього є можливість подати Повідомлення про відсутність матеріалів у електронній справі.

Повідомлення про відсутність матеріалів у електронній справі подається через справу шляхом вибору у каталозі відповідної заяви. 

Після опрацювання зазначеної заяви працівником суду, справа доповниться відповідними документами.