flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Укрупнення судів починається

30 листопада 2017, 08:52

В Адміністрації Президента України підготували проект указу про ліквідацію загальних місцевих судів у Чернівецькій та Черкаській областях та утворення окружних судів. 

Про це стало відомо під час засідання Вищої ради правосуддя 8 листопада, на якому члени ВРП розглянули питання щодо утворення Чернівецького окружного суду та Черкаського окружного суду, а також ліквідації низки судів. 

30 жовтня з Адміністрації глави держави надійшов лист із проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя щодо проекту Указу Президента України «Про ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружного суду». 

Проектом передбачається ліквідувати Першотравневий, Садгірський і Шевченківський районні суди міста Чернівців, а також Черкаський та Чигиринський райсуди Черкаської області, Придніпровський і Соснівський районні суди міста Черкас й утворити Чернівецький та Черкаський окружні суди.

У Вищій раді правосуддя повністю підтримали пропозицію Президента ліквідувати сім місцевих загальних судів і натомість створити два окружні суди у Черкасах та Чернівцях. 

Нагадаємо, що відповідно до Конституції Президент має повноваження до 2018 року утворювати та ліквідовувати суди. Потім він матиме право лише вносити відповідні ініціативи до парламенту, а рішення про утворення чи ліквідацію судів прийматимуть народні депутати. 

 

Варто звернути увагу й на Закон про судоустрій, в якому прописано, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі. Тому з часом районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди будуть ліквідовані або реорганізовані.

 

Джерело: Українське право