flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Визначено порядок спецперевірки при призначенні або переведення на посаду в інший орган влади особи , щодо якої така перевірка вже проводилася , а також зазначені наслідки встановлення за результатами спецперевірки

18 жовтня 2013, 14:38

11 жовтня, набув чинності Указ Президента від 25.09.2013 р. № 529 /2013 , яким внесено зміни до попередній Указ від 25.01.2012 р. № 33 « Про Порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад , пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування ».

Зокрема , Порядок доповнено пунктом 5-1 , у якому визначено, що кандидат , щодо якого спеціальна перевірка вже проводилася , при призначенні , переведенні на посаду в інший орган держвлади ( держоргану ) , ОМС письмово повідомляє про це відповідний орган разом з поданням заяви про призначення .

Зазначений орган не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення від кандидата направляє за останнім місцем його роботи (служби) , де проводилася спеціальна перевірка , запит про надання копії довідки про результати спеціальної перевірки , після отримання якої розглядається питання про призначення на посаду. Копія довідки про результати спеціальної перевірки надається відповідним органом держвлади ( держорганом ) , органом місцевого самоврядування протягом п'яти робочих днів з дня отримання запиту.

Крім того , в новій редакції викладено п. 6 Положення , в якому зазначено , що спеціальна перевірка проводиться в строк , що не перевищує п'ятнадцяти календарних днів з дня надання згоди на проведення спеціальної перевірки .

У новій редакції також викладено п. 15 Положення . Зокрема , визначено, що у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту розбіжностей у поданих кандидатом автобіографії та / або декларації про майно , доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік посадовою особою ( органом ) , які проводять спеціальну перевірку , надається можливість кандидату в протягом п'яти робочих днів подати письмове пояснення з такого факту та / або виправити розбіжності.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки відомостей про кандидата , що не відповідають встановленим законодавством вимогам для заняття посади , посадова особа ( орган) , яка здійснює ( - ий) призначення (обрання ) на цю посаду , відмовляє кандидатові в призначенні ( обранні) на посаду. А в разі встановлення за результатами спеціальної перевірки та розгляду вищезазначених пояснень кандидата факту подання ним підроблених документів чи неправдивих відомостей посадова особа ( орган) , яка здійснює ( - ий) призначення (обрання ) на посаду , повідомляє протягом трьох робочих днів про виявлений факт правоохоронні органи і відмовляє кандидатові в призначенні ( обранні) на посаду.

Кандидат , стосовно якого проведена спеціальна перевірка , має право на ознайомлення з довідкою про результати спеціальної перевірки. У разі незгоди кандидата з результатами перевірки він може подати свої зауваження у письмовій формі щодо її результатів до відповідного органу . Рішення про відмову кандидату у призначенні ( обранні) може бути оскаржено до суду.