flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів у національній валюті здійснюється органами Держказначейства за заявою та / або поданням юрособи , фізособи або держустанови.

18 жовтня 2013, 14:44

Мінфін наказом від 03.09.2013 р. № 787 затвердив Порядок повернення коштів , помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів . У документі зазначено , що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів у національній валюті здійснюється органами Держказначейства за відповідними бюджетними рахунками для зарахування надходжень , відкритих в органах Казначейства згідно із законодавством , шляхом оформлення розрахункових документів .
Повернення платежів у національній валюті здійснюється на рахунки одержувачів коштів , відкриті в банках або органах Казначейства , зазначені у поданні або заяві платника. Повернення платежів фізособам , які не мають рахунків у банках , може здійснюватися шляхом повернення готівковими коштами за чеком органу Казначейства з відповідних рахунків , відкритих у банках на ім'я органу Казначейства , або з відповідних рахунків банку або підприємства поштового зв'язку , зазначених у поданні або заяві платника (його довіреної особи).
Повернення помилково або надміру зарахованих до держбюджету платежів в іноземній валюті здійснюється у валюті платежу з валютних рахунків Держказначейства , відкритих від імені Казначейства в банках , або у гривневому еквіваленті іноземної валюти , розрахованому за офіційним курсом гривні до іноземних валют , установленим Нацбанком на дату повернення коштів з бюджету , з відповідних рахунків по надходженнях , відкритим в органах Казначейства відповідно до законодавства , про що платник зазначає у своїй заяві.
Возврт помилково або надміру зарахованих до бюджету податків , зборів ( обов'язкових платежів ) та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів , що контролюють виробництво надходжень бюджету .
Подання в довільній формі подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ , або паперовою копією електронного розрахункового документа, що підтверджує перерахування коштів до бюджету.
Заява про повернення коштів з бюджету , що подається до відповідного органу Казначейства , складається платником у довільній формі з обов'язковим зазначенням такої інформації:
- Причини повернення коштів з бюджету;
- Найменування платника (суб'єкта господарювання ) ;
- Код за ЄДРПОУ ( для юрособи ) або прізвище , ім'я , по батькові фізособи , реєстраційний номер облікової картки платника податків ( ідентифікаційний номер ) або серія та номер паспорта (для фізосіб , які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті) ;
- Місцезнаходження юрособи або місце проживання фізособи і номер контактного телефону ;
- Сума платежу, що підлягає поверненню;
- Спосіб перерахування коштів з бюджету - у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів або готівкою.
Подання подаються :
1) за кредитами , залученими державою або під державні гарантії , - Мінфіном ;
2 ) за кредитами , залученими місцевими бюджетами або під місцеві гарантії , - відповідними місцевими фінансовими органами ;
3 ) за бюджетними позиками , кредитами та фінансовою допомогою , наданою на поворотній основі , облік заборгованості за якими ведуть органи Казначейства , - відповідними органами Казначейства ;
4 ) за бюджетними позиками , фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі , та кредитами , облік заборгованості за якими не ведуть органи Казначейства , - розпорядниками коштів державного або місцевих бюджетів.
У разі наявності в обліку органів Казначейства заборгованості платника перед держбюджетом за іншими бюджетними позиками , кредитами або фінансовою допомогою відповідний орган Казначейства повідомляє платника та орган , який подав подання , про можливість направлення коштів (або їх частини) , зазначених у заяві та поданні , в першу чергу на погашення цієї заборгованості перед державним бюджетом .
Заява та / або подання подається до відповідного органу Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету. При цьому зазначено , що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків , зборів ( обов'язкових платежів ) та інших доходів бюджету здійснюється з того бюджету , в який зараховувався у поточному бюджетному році платіж, який підлягає поверненню.
Зазначимо , що дія Порядку не поширюється на операції з бюджетного відшкодування ПДВ та безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Одночасно припинять дію попередні накази Держказначейства № 226 ; № 181 і № 480.