flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯК ОЗНАЙОМИТИСЯ З СУДОВИМ РІШЕННЯМ

21 серпня 2018, 12:57
доступ до судових рішень є одним із принципів, який забезпечує прозорість діяльності судової влади, а також сприяє однаковому застосуванню законодавства.
Відповідно до Закону України, «Про судоустрій і статус суддів» ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації щодо результатів розгляду його судової справи. Письмовою інформацією щодо результатів розгляду справи, що надається особі, є також копія судового рішення. Таку копію, засвідчену печаткою суду, мають право отримати особи, які брали участь у справі (зазвичай це сторони, треті особи, їхні представники). Особи, які не брали участі у справі, також мають право на копію судового рішення, якщо воно безпосередньо стосується їхніх прав, свобод, інтересів чи обов’язків. Крім того, усім зазначеним особам апарат суду зобов’язаний забезпечити можливість ознайомитися в суді з матеріалами справи, серед яких є й судове рішення. Особи, які беруть участь у справі, мають право одержати копію судового рішення у справі в порядку, встановленому процесуальним законом.
Законом України «Про доступ до судових рішень» від 22 грудня 2005 року передбачено, що кожен має право на доступ до судових рішень. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на веб-порталі судової влади України за адресою в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.
Єдиний державний реєстр судових рішень є автоматизованою системою збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До Реєстру мають вноситись усі письмові рішення судів загальної юрисдикції - у цивільних, адміністративних, господарських, кримінальних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу; користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин. Для того, щоб ознайомитися з потрібним Вам рішенням, необхідно зайти  за адресою в Інтернеті http://reyestr.court.gov.ua/. Ви потрапите на сторінку Єдиного державного реєстру судових рішень. За допомогою цієї сторінки можна проводити пошук судових рішень за: 1) словами з тексту судового рішення; 2) місцезнаходженням і найменуванням суду; 3) прізвищами та ініціалами суддів; 4) реквізитами судової справи: - номером справи, - датою (періодом) її надходження до суду; 5) реквізитами судового рішення: - датою (періодом) ухвалення, - реєстраційним номером у Єдиному державному реєстрі, - формою судочинства (адміністративна, господарська, кримінальна, цивільна, справи про адміністративні правопорушення), - формою судового рішення (вирок, постанова, рішення, судовий наказ, ухвала, окрема ухвала); 6) статусом сторін у справі: - державний орган, державне підприємство, установа, організація; - юридична особа; - фізична особа.

Особам, які беруть (брали) участь у справі, забезпечується доступ до судових рішень у їхній справі в порядку, встановленому процесуальним законом.

Відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень» особа, яка не брала участі у справі, якщо ухвалене у цій справі судове рішення без посередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, має право на:

1) доступ до матеріалів справи;

2) ознайомлення з судовим рішенням у повному обсязі;

3) отримання копії рішення, що виготовлена апаратом суду;

4) виготовлення копії рішення самостійно за допомогою власних технічних засобів в приміщенні суду.

Щоб реалізувати це право, потрібно звернутися до апарату суду з письмовою заявою. Заява повинна містити обґрунтування, чому саме особа вважає, що судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків. У разі подання заяви представником необхідно додати документ, який підтверджує повноваження представника.

Така заява розглядається відповідальною службовою особою апарату суду невідкладно, а у випадках, коли розгляд потребує додаткового вивчення, - протягом трьох робочих днів. У разі виготовлення копії судового рішення апаратом суду таку копію засвідчує відповідальна службова особа своїм підписом та печаткою суду із за значенням дати.

Відповідальна службова особа апарату суду розглядає заяву невідкладно, а у випадках, коли розгляд потребує додаткового вивчення, - протягом трьох робочих днів. У разі задоволення заяви до відповідного журналу про це вноситься запис із зазначенням відомостей про особу, яка звернулася з цією заявою.

Службова особа апарату суду відмовляє у доступі до судового рішення лише у разі, якщо:

1) заявник не має процесуальної дієздатності або від його імені звернулася особа, яка не має на те відповідних повноважень;

2) матеріали справи передані до іншого суду чи на зберігання до державної архівної установи;

3) судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов’язків заявника.

У доступі до судового рішення не може бути відмовлено заявнику, стосовно якого судом вжито заходів щодо забезпечення позову або запобіжні заходи.

               Судові  рішення,  внесені  до  Реєстру,  є  відкритими для  безоплатного цілодобового  доступу  на   офіційному   веб-порталі  судової влади України.

               Обмеження    права    вільного    користування    офіційним   веб - порталом   судової  влади   України   допускається   настільки,   наскільки  це   необхідно   для   захисту  інформації,  яка  за  рішенням   суду  щодо  розгляду  справи у  закритому  судовому засіданні підлягає захисту від розголошення.

            У текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені такі відомості:

     1) місце проживання або перебування фізичних осіб із зазначенням адреси, номери телефонів чи інших засобів зв’язку, адреси електронної пошти, реєстраційні номери облікової картки платника податків, реквізити документів, що посвідчують особу, унікальні  номери  запису  в  Єдиному  державному  демографічному реєстрі;

     2) реєстраційні номери транспортних засобів;

     3) номери банківських рахунків, номери платіжних карток;

     4)  інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи або  вчинення  окремих процесуальних дій відбувалися у закритому судовому засіданні;

     5)  нші відомості, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу.

     Такі відомості замінюються літерними або цифровими
позначеннями.


 прес-секретар  Харченко І.О.